Wie het in Florence heeft over Dante Belardinelli praat over ’s lands beste koffie en zijn kleurrijke eigenaar...

Het kantoor van Dante Belardinelli is net een klein museum. De wanden hangen vol met lijsten en het bureau gaat haast schuil achter foto’s en allerhande voorwerpen.


Dante Belardinelli

Dante werd in 1924 geboren in Castiglione aan het Trasimeense Meer. Die jaren verschijnen als een soort puzzelstukjes aan de wand en op het kantoormeubel. Het oog van de bezoeker valt direct op de beroemde foto waarop tijdens een klim in de Giro d’Italia Fausto Coppi een bidon doorgeeft. Met zwarte letters heeft ‘amico Bartali’ er een persoonlijke opdracht onder geschreven. Als kleine jongen leerde Dante de grote wielrenner kennen toen die zijn militaire dienstplicht aan het Trasimeense Meer vervulde. “Hij nam me tijdens de training wel eens mee op de stang van zijn racefiets,” vertelt Dante. Toen Belardinelli in 1953 met zijn eigen koffiebedrijf begon, was Bartali een van de eerste afnemers. Per keer gingen vijf tot zes kilo koffie richting huize Bartali, die koffie dronk zoals andere anabole steroïden gebruikten. De koffie noemde Belardinelli “Jolly”, naar de joker uit het kaartspel. “Zoals iedereen graag de joker wil hebben, zo moest mijn koffie ook worden gewaardeerd. Gelukkig wordt de koffie zeer op prijs gesteld.

”Het is geen toeval dat de beroemdste restaurants en bars in Italië Jolly schenken. In Florence - de thuisbasis van Jolly Caffè - hebben de vermaarde koffiehuizen “Gilli” op Piazza della Repubblica en “Rivoire” op Piazza della Signoria sinds jaar en dag de joker ingezet. Belardinelli houdt zijn koffiemerk bewust exclusief. Sinds 58 jaar is zijn motto hetzelfde: “één plein, één Jolly Caffè”, waarmee hij wil zeggen dat per piazza maar één bar zijn koffie mag hebben, zodat exclusiviteit is gewaarborgd en je scheve gezichten voorkomt. Wat Jolly Caffè vooral zo bijzonder maakt, is de constant hoge kwaliteit. Belardinelli is geen man van grote veranderingen, en zijn koffiemelange is sinds 1953 hetzelfde. De melange bestaat al die jaren uit twaalf soorten Arabica, die allemaal uit Midden-Amerika komen. Ook de koffieboeren die Jolly Caffè van bonen voorzien, zijn sindsdien bijna allemaal dezelfde.

Net als het kleinschalige Jolly leveren zijn leveranciers ook persoonlijke aandacht en kwaliteit. Bij Jolly Caffè werken zo’n 40 mensen, waaronder 9 leden van de ‘extended’ familie Belardinelli. Jolly Caffè is dan ook een typisch Italiaans familiebedrijf waar continuïteit en toewijding hoog in het vaandel staan. Op haar eigen koffiebranderij ten zuiden van Florence worden alle 12 bonensoorten apart gebrand. Daar is een reden voor. “Elke soort koffieboon heeft zijn eigen specifieke brandingstrijd en eigen brandingtemperatuur,” zegt Belardinelli. Pas ná het branden worden de soorten gemengd, in tegenstelling tot wat de meeste andere espressomakers gewend zijn te doen. “Eerst alle soorten mengen en de melange in zijn geheel branden op een gemiddelde temperatuur doet veel af aan de kwaliteit. “Het gevolg is wel dat er veel tijd overheen gaat voordat een blik of zak Jolly Caffè handmatig kan worden gevuld, maar ambachtelijke kwaliteit gaat boven alles.

”Aldus de Italiaanse rasondernemer en tevens oud-voorzitter van voetbalclub Fiorentina in de jaren ’60. Dante Belardinelli overleed in 2011 op 87-jarige leeftijd.